Home Култура и Туризъм Сонгкран – Нова Година в Тайланд

Сонгкран – Нова Година в Тайланд

272
3
SHARE

Докато в християнския свят миряните очакват настъпването на Великден, в Тайланд днес настъпи Новата Година. Годината на Петела.

Сонгкран е името на празника и започва всяка година на 13-ти април и продължава до 15-ти април.
Думата „Сонгкран“ произлиза от Санскрит и означава „астрологически преход“, което се тълкува като „трансформация“ или „промяна“. Това понятие е взаимствано от хиндуския празник на реколтата Макар Санкранти, който отбелязва пристигането на пролетта.
В тази част на света това съвпада с настъпването на дъждовния период. И докато в Европа хората често се чумерят при валежи, то в южна и югоизточна Азия дъждът е очакван, защото той е необходим за реколтата. В Тайланд, който е един от основните производители на ориз в света, дъждът е от огромно значение.

Сонгкран започва с посещение на местните храмове, където поклонниците носят храна на монасите. Традиционно е да се поливат статиуите на Буда с вода. Това символизира пречистване и измиване на личните грехове и лош късмет. Това е интересен паралел с християнсткото кръщене.
За празника хората, които са напуснали родните си къщи, се завръщат при роднините. В знак на уважение младите поливат с вода дланите на възрастните. Почитането на възрастните хора е важна част от Сонгкран.

Като всеки празник, разбира се, има и забавни занимания: поливане с вода. По улиците е нормално всеки да полива всеки с всякакви подръчни оръдия: кофи, водни пистолети/пушки. Много от централните улици са затворени за автомобили и се провеждат водни войни.

Носенето на традиционни тайландски носии е част от тържеството. Тъй като населението е все още в траур заради смъртта на последния крал, тази година ще има по-малък брой тържества.

Утре очаквайте репортаж от водните войни, които ще посетя!

3 COMMENTS

  1. Мечтана работа – пътуваш и ти плащат - Info-PortalBG

    […] Сонгкран – Нова Година в Тайланд […]

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here