Home Интересно „Седморката на Блейк“ става реалност – или още за телепортирането?

„Седморката на Блейк“ става реалност – или още за телепортирането?

286
0
SHARE

Телепортация – или преместването на предмет от една точка до друга – това е стара мечта на научните фантасти, която същевременно е предсказана още през 1935 г. Години наред физици работят по нейното реализиране, а тази седмица бе отбелязан и най-сериозният пробив до сега.

Телепортация на миниатюрна частица фотон в Космоса направиха екип от китайски астрофизици и астрономи, съобщи Би Би Си. Успехът в случая е разстоянието.

Първият сериозен опит, направен в тази посока, е преди 20 години – декември 1997 година австрийски учени от Института по експериментална физика в Инсбрук сензационно обявиха, че са извършили първата успешна телепортация в света – „пропътуваното“ разстояние на фотона тогава е 1 метър.

След тях експериментът бе повторен от италиански учени, а след това и от американски.

Нека припомним за два други опити от последните години – през 2014 г. екипът на Никълъс Гисин от Женевския университет подобри собствения си рекорд и успешно телепортира фотон на 25 километра.

Пак през 2014 г. изследователи от Техническия университет в Делфт, Нидерланди успяха да телепортират атом на 3 метра с точност 100 %. Тогава проф. Хенсън от Техническия университет сподели: „Ако си представим, че човекът е набор от атоми, събрани в определена последователност, телепортирането от едно място на друго по принцип е възможно.“

Тезата се споделя и от други учени, които вярват, че в далечно бъдеще телепортацията на хора в стил „Стар трек“ ще бъде осъществена, тъй като законите на физиката като цяло не забраняват преместване на големи обекти.

В същото време други изследователи смятат, че телепортацията на човека е възможна на теория, но на практика е малко вероятно да се случи.

 

фото: scienceAlert.bg

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here