Home Малко известни факти Рекорден ръст на износа на българско оръжие

Рекорден ръст на износа на българско оръжие

141
0
SHARE

Леки оръжия и муниции за над 1 млрд. евро е изнесла България през 2016 г., като това са рекордни нива, които се регистрират за първи път от началото на демократичните промени. Данните са от годишния доклад на Комисията по контрол на износа на оръжия, според който само за година – от 2015 за 2016, страната е увеличила приходите с 642 млн. евро от продажбата на българско оръжие.

Причините за това са конфликтите в Близкия изток. Основни купувачи са Ирак, Саудитска Арабия, САЩ, Афганистан, Хърватска, Азербайджан, Индия, Египет и Русия. Според експерти не малка част от тези оръжия след това попадат в страни като Сирия и Йемен, след като обаче са били реекспортирани от Саудитска Арабия и САЩ, информира агенция Франс прес.

Да припомним, че проучване на британска организация преди 3 години установи, че ¼ от мунициите, които използва Ислямска държава в Ирак и Сирия, са произведени именно в България. Според българското икономическо министерство страната няма как да носи отговорност за тази ситуация, тъй като оръжието не е влязло директно, а е достигнало чрез реекспорт от други държави.

Справките от миналото показват, че по време на комунизма Народна Република България изнася оръжие и муниции на стойност около 800 млн. долара основно за движения в Близкия изток и Африка, както и за просъветски държави и режими.

фото: Zeit Online

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here