Home Култура и Туризъм Първият музей на графитите

Първият музей на графитите

184
0
SHARE

Берлин – Музеят на съвременното градско изкуство Urban Nationу, е първият музей на графитите и уличния арт, който включва произведения на над 100 от най-известните творци. Намира се в преустроен жилищен блок в центъра на германската столица, а експозицията ще се задържи 9 месеца.

Целта му е да проследи как това изкуство възниква в Ню Йорк през 70-те години и се развива по-късно, за да стигне своя глобален бум в новото хилядолетие.

Един от артистите – Льо Рат, който още през 80-те години рисува из парижките улици споделя пред в. Гардиън:

„Нашата цел бе да бъдем признати от институциите. Особено е, защото, от една страна, ние се бунтуваме, създаваме изкуство на места, където е забранено, и рискуваме да попаднем в затвора, но от друга страна, ако говориш с художниците, те всички искат да бъдат в музеи, да ги продават в „Кристис“, да бъдат част от света на изкуството“.

 фото: SLEAZEMAG

По случай откриването известни имена на уличното изкуство изрисуваха фасади и разположиха скулптури из Берлин.

Впрочем в Берлин се намира един от най-известните паметници на уличното изкуство – еднокилометровият остатък от Берлинската стена East Side Gallery, който е изрисуван през 1990 г. от над сто артисти от целия свят. Той само постави началото на вълната, в която през следващите години десетки художници създадоха своите произведения в запуснати сгради на града. Част от тях обаче могат да изчезнат, заради строителния подем в града.

 фото: Berliner Zeitung

заглавно фото: Mit Vergnügen Berlin

Още в рубриката:

Тропическото бижу на Германия – остров Майнау

Малката Виена или кой е градът на банатските българи и на Тарзан

Родос – едно от чудесата на света

Магията Малта – Синята пещера и една среща с акула

Най-дългият замък в света – запознайте се!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here