Home Без категория Първа глоба за носене на никаб в Дания

Първа глоба за носене на никаб в Дания

340
0
SHARE

Санкционира е 28 годишна жена за нарушаване на новия закон, който забранява носенето на аксесоари, закриващи лицето на публични места. Глобата, която ще получи нарушителката е 134 евро.

Първият случай е предизвикал скандал, тъй като жената с хиджаб (шал, който покрива напълно лицето и от него се виждат само очите) е била в Търговски център. Там тя е нападната от друга дама, която се опитала да й разкъса шала. Така се е стигнало и до намеса на полицията. Според закона жената е имала избор – да свали хиджаба или да напусне търговския център. Тя е избрала второто.

В Дания законът е съвсем нов и влезе в сила преди три дни – на 1 август. Глобите са – 1000 датски крони при констатирано нарушение за първи път. При повторно глобата вече скача на 10 000 крони.

Освен за арабските аксесоари законът се отнася и до носенето на маски, фалшиви и бради и всякакви атрибути, които скриват лицето.

В хода на новите исторически процеси Франция първа въведе забрана за забулването, последва я и Белгия. В Холандия забраната е от 2 години, но е само за определени места – училищата, болниците, обществения транспорт и държавните сгради. Глобата там е 400 евро.

По същото време когато в Холандия влязоха рестрикции ограничителен закон въведе и България със сериозни санкции, достигащи до 750 евро.

В Швейцария също има забрана, но само в един кантон като глобата е 9200 евро.

Австрия забрани носенето на такива аксесоари септември 2017.

По темата има решение на Европейския съд по правата на човека в Страсбург, който през септември 2016 г. излезе с решение, че забраната на бурки на обществени места е необходима за демокрацията. Повод бе жалбата на две жени от Белгия, които заявяха, че този аксесоар е част от вярата им, нуждата им от себеизразяване, свобода и личен живот. В мотивите си съда посочи, че ограничението за носене на бурка не противоречи на тези права.

Година по късно Европейският съд излезе с още едно решение  като даде свобода на работодателите да въвеждат правила на работното място по отношение на облеклото.

Норвегия също планира да въведен забрана.

Иначе можем да кажем, че Италия е първата страна, която още през 70-те години забранява категорично всичко, което пречи на идентифицирането на лицето.

foto: Toronto Star

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here