Home Българските места Почитаме деня на небесния покровител на България

Почитаме деня на небесния покровител на България

75
0
SHARE

На 19 октомври е църковният празник Успение на св. Йоан Рилски Чудотворец – застъпник на народа ни пред Бога, почитан като най-великия български светец не само у нас, а и по целия Балкански полуостров, а също и в Русия.

Св. Йоан Рилски е роден около 876 г. в дупнишкото село Скрино. Умира на 70 г. през 946 г., като земният му път преминава по времето на княз Борис и на сина му Владимир, на цар Симеон и на сина му Петър. Дните му преминават в пост и молитва, а около него се събират последователи, които образуват монашеско братство.

Преди да напусне земния свят той написва завет към своите ученици и към целия народ: „Ако ли се намери някой измежду вас, който сее плевели, раздори и други съблазни, такъв веднага го отстранете от вашето събрание, за да не обърне това в разяждаща живеница и да не се разпространи злото между добрите.“

След смъртта на светеца тленните му останки са пренесени от учениците му от Рилския манастир в древния гр. Средец. През 1183 г. са отнесени в Унгария, но 12 години по-късно цар Асен I ги връща обратно в Търново, където остават три века. Върнати са в Рилския манастир през 1469 г.

foto: православие бг

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here