Home На световната сцена Пловдив – европейска столица на културата

Пловдив – европейска столица на културата

174
0
SHARE

Официалната церемония, с която се поставя началото на културния маратон под мотото „Заедно“, е тази вечер от 19 ч. със спектакъла, който съчетава музика, светлина и танц: „Ние сме всички цветове“. Неговото дълбоко послание е да представи многоообразието на Пловдив – град с 8000- годишна история, съчетаващ различни култури, етноси и влияния.

Концертът ще бъде разделен на няколко сегмента, в които са включени както традиционни български изпълнения, така и модерни технологии. Началото ще сложи виртуозът на кавала Теодосий Спасов, чийто композиции са своеобразен мост между минало и настояще. Всъщност музикантът ще подари на всички напълно ново изпълнение.

200 кукери от целия пловдивски регион пък ще поставят началото на годината, гонейки злото по типично българските ритуали, които ще представят на сцената. Гайдари, 200 хориста и разбира се емблемата на града – ансамбъл Тракия, са сред другите акценти в първата вечер от откриването.

Завършващият отпечатък на вечерта ще сложи българският глас, който звучи в Космоса – Валя Балканска и гайдарят Петър Янев.

Веднага след тях немският диджей Schiller ще започне своето европейско турне именно от Пловдив с няколко часов сет на живо.

Всички, които искат да проследят на живо могат да гледат ТУК.

Сцената, която наложи затварянето на основни пътни артерии в града (пространството между „Цар Борис III Обединител“ и „Мария Луиза“) и предизвика множество недоволства, всъщност е 30-метрова кула, с видимост 360 градуса и 6 нива. Тежи 200 тона, заедно с участниците, които ще бъдат на нея.

фото: Соня Станкова

Очаква се на откриването да присъстват над 60 хиляди души.

Откриващото събитие на Европейска столица на културата е продукция на „Пловдив 2019“ в партньорство с международни организации, основни културни институции в Пловдив, Община Пловдив, артисти и изпълнители от България и чужбина. Концепцията за събитието е на немската артистична компания phase7 performing.arts, с артистичен директор Свен Сьорен Байер. 

Кой за какво ще отговаря още?

Режисьор на спектакъла е Питър Брикс.

За осветлението ще е под „командите“ на Бьорн Херман, а видео дизайнът на Фридър Вайс. Визуалните ефекти поемат Хайо Рим и Даниел Бандке.  

Композитор е Христо Намлиев, а музикални отговорници – Кристиян Щайнхозър и Maкс Тридер.

Режисьори на отделни картини в спектакъла са и Густав Рюб и Стайко Мурджев. Хореографията е на Лидия Клемент, а костюмите са на Педро Рихтер.

Началният час е 19.00, но организаторите препоръчват на публиката да бъде в центъра на града няколко часа по-рано, както и да използва градския транспорт, за да бъде избегнат трафика.

Повече в линка на немски език:

http://www.visitplovdiv.com/en/allnews/1718

фото и текст: Димитрина Пандурова

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here