Home Без категория Пейка с формата на България – една нестандартна реклама

Пейка с формата на България – една нестандартна реклама

185
0
SHARE

„Кариера в България? Защо не?, Има място за теб!“ – това пише на пейка с формата на България, която се появи пред Народния театър в София.

Тя е създадена от студиото Destructive Creation (българска група анонимни активисти, занимаваща се с градско изкуство).

Destructive Creation са автори на акции, предимно нелегални, в които променят градската среда с цел изпращане на социални и политически послания. Първоначално те се провеждат само в София. По-късно обаче разширяват периметъра с нестандартни проекти във Варна, Пловдив, Пазарджик.

Навярно си спомняте пребоядисването на войниците от паметника на Съветската армия в София в цветовете на американски комиксови герои – един проект, който предизвика сериозен сблъсък между привърженици на Изтока и Запада, но който привлече сериозно обществено внимание по света към България.

Любопитно е, че групата е създадена от 9 души на възраст между 17 и 21 години (това се случва през 2011 г.), повечето, от които студенти в България и в чужбина, но всички занимаващи се с изкуство.

Първият им проект е в Княжевската градина в София, когато пребоядисват две камили, а акцията е с акцент към Израело-Палестинския конфликт.

По-късно артистите преобразяват изоставена полицейска вишка в беседка. Същото място претърпява и втора метаморфоза – „На пчелите с Любов“, а целта този път е да се привлече вниманието към един един световен проблем – изчезването на насекомите.

Името Destructive Creation е всъщност игра на думи, по подобие на теорията за Creative Destruction за икономическата криза от 2007 (съзидателното разрушение), създадена от австрийския икономист Йозеф Шумпетер.

заглавно фото: novini.bg

използвани са снимки от сайта

http://destructivecreation.com/?p=152

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here