Home Малко известни факти Открита е най-старата българска история, която предхожда Паисиевата

Открита е най-старата българска история, която предхожда Паисиевата

1365
4
SHARE

Името му вероятно е слабо познато на широката общественост – казва се Петър Богдан Бакшев и е от Чипровци. Написал е „История на България“ почти 100 години преди познатата на всички досега – тази на Паисий Хилендарски.

 фото: http://novinitem.com/chiprovtsi-shte-chestva-parvata-istoria-na-balgaria

Оригиналният ръкопис на неговия труд е намерен в италианския град Модена от проф. Лилия Илиева от Югозападния университет „Неофит Рилски“.

Бакшевата история е написана около 1667-1668 г. като досега от нея бяха известни откъси и преписи, но в цялостния й вид остава непозната на научните специалисти.

Проф. Илиева информира, че откритият труд е от около 200 страници и 70 глави, което го прави доста по-пространен и подробен от историята на Паисий Хилендарски. Също така той съдържа предговор, послеслов и документи.

По думите на историка Божидар Димитров в коментар за БНТ, историята на Петър Богдан Бакшев е търсена близо 150 години. Това, което е известно е, че Бакшев я дава за отпечатване във Ватикана, но там тя е загубена. Димитров намира части докато работи във Ватикана, но не и целия ръкопис. Бившият директор на Историческия музей определи труда на Бакшев като „Левски на XVII век“, заради революционната му работа около Чипровското въстание и цялостната му просветителска дейност. В научните среди Петър Богдан е известен и с още един исторически труд „История на Охрид – столица на България“, в която той доказва, че архиепископията в Охрид е българска, а не сръбска.

Кой е Петър Богдан Бакшев?

Роден е през 1601 г. в Чипровци в семейство на търговци и занаятчии. Неговото рождено име е Богдан, а Петър е монашеското, което приема след постъпване във Францисканския орден. Учи в католическото училище в манастира Свети Франциск в Анкона Италия, по-късно продължава образованието си в Клементинската колегия в Рим. Бил е полиглот – владеел е латински, италиански, гръцки, хърватски, сръбски, руски, влашки и турски език.

Той е създател на революционната организация, която през 1688 г. вдига Чипровското въстание.

Умира през септември 1674 година. Погребан е в олтара на построената и осветена от него църква „Санта Мария“ в Чипровец.

заглавно фото:Inlife.bg

4 COMMENTS

  1. Нобеловата награда за медицина е за постижения в борбата срещу рака - Info-PortalBG

    […] Открита е най-старата българска история, която предхож… […]

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here