Home Без категория Нова атака в Испания

Нова атака в Испания

395
0
SHARE

Седем души са ранени в испанския град Кабрилс, на около 120 км. от Барселона. „Стилът“ отново е същият – автомобил се е опитал да се вреже в минувачи, които са се разхождали по крайбрежната алея. Вместо това обаче се забива в полицейска кола. Полицаят е пострадал по-леко, за разлика от минувачите, които са в тежко състояние.

Четиримата нападатели са били застреляни на място, петият също е бил прострелян, но е починал по-късно. Екип сапьори са обезвредили колан с експлозиви, които са носени от нападателите.

Няколко часа преди това нападение при експлозия в град Алканар, на около 200 км. от Барселона, бе убит един човек, още един бе ранен. Като първоначална причина за инцидента се сочеше изтичане на газ, но после полицията свърза случаите и съобщи, че на това място са били изработвани експлозивите за атентатите. В Алканар е открит и втори микробус. Предполага се, че той е бил приготвен за бягтството на атентаторите от Барселона.

Все още продължава издирването на шофьора, убил 13 души и ранил най-малко 100, от които 15 в критично състояние в каталунската столица на един от най-популярните пешеходни булеварди. Повечето от жертвите са туристи от 28 националности, сред които и един белгиец.

 фото: mirror.com

Двама души са задържани – испански граждани от африканския анклав Мелия и мароканец, издирват се още двама, съобщи премиерът на Каталуня Карлес Пудждемон. Първоначалната информация, че шофьорът се укрива в турски ресторант, където се държат заложници, бе опровергана от полицията.

В микробуса са намерени испански документи за самоличност на Дрис Укабир, испанец от марокански произход, единият от заловените.

Групировката „Ислямска държава“ пое отговорност за случилото се чрез съобщение по агенция „Амак“. В последната година тя твърди, че стои зад повечето подобни инциденти в Европа.

Към 21.30 няма информация за пострадали българи в Барселона. Министерството на външните работи препоръчва настоятелно сънародниците, които се намират в града да избягват района на пл. Каталуня и да следят местните медии за актуална информация за да спазват инструкциите на органите на реда. Също така да избягват места с големи струпвания на хора, по възможност да не пътуват с градския транспорт и метрото до успокояване на обстановката.

Актуална информация на дежурните телефони на посолството в Испания: 0034 913 455 761; 0034 913 456 651 или на дежурния телефон на Министерството на външните работи: +359 2 948 24 04.

фото: heavy.com

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here