Home Анализи Не е проблемът в цените, проблемът е в доходите

Не е проблемът в цените, проблемът е в доходите

85
0
SHARE

Синдикат „Защита“ прочетох, че организира отново протест. Отново срещу цените – на тока, на парното, на горивата. Да викат под прозорците на властта ще дойдат хора от цялата страна, които смятат, че увеличението е необосновано. Може и да са прави! В България винаги всичко се подлага на съмнение! И има защо! Най-новата ни история отдавна го е доказала – картели, договорки, машинации, спекулации…

Цените на всичко скачат всяка година, навсякъде почти по света. Или поне там където има някакви признаци на пазарна икономика. Но в някои страни това увеличение е здравословно – то е част от икономическата логика на нещата. Така е устроен светът, нарича се инфлация. Простичко казано – хлябът е по-скъп, но и заплатата ти е нараснала. Ще дам пример за Германия, където живея от около 3 години. За този период например цената на маслото (250 гр.) е поскъпнала от 1.10 средно до почти 2 евро, на млякото, на кашкавала, на месото също. Но наред с това се увеличи и заплащането, и детските надбавки – по 194 евро са те ако човек има две деца, ако има четири – скачат на 225 (получават се до 18 годишна възраст, а ако детето постъпи в университет – до навършване на 27 години). И между другото никой не протестира защо ги дават на деца, които не са родени тук или че се стимулира раждаемостта сред определени групи хора. Германия също знае, че е застаряваща нация и че има проблем с раждаемостта. Но да оставим тази тема настрана. Въпросът беше за протеста и за цените. Разликата между България и Германия е в приходите. Тя е толкова мащабна, че „захвърля“ България на дъното на блатото и оттласква Германия в графата „богати държави“. В България има проблем с доходите – с това, че бюджетният сектор е „мерилото“ за увеличаването на доходите, че от години се работи с пониятието „минимална работна заплата“ (МРЗ), а навсякъде в работещите икономики с почасова ставка, че производителността е сведена до минимум, че преките данъци може и да са ниски, но косвените са убийствено високи, че инвестициите за тази година са на едни от най-ниските си нива, че липсва доверие… Във всичко!

Така че проблемът не е каква ще е цената на бензина утре, а какво ще направят властимащите за да възстановят първо доверието (вътре в страната и навън), а след тово другото ще дойде само.

фото: /ribarnik.com/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here