Home Новини Масови арести в агенцията за българите в чужбина

Масови арести в агенцията за българите в чужбина

2063
0
SHARE

При акция на специализираната прокуратура в понеделник са задържани около 20 души. Сред арестуваните е и самият председател – Петър Харалмапиев, който е на поста от май месец тази година (от квотата на ВМРО „Обединени патриоти“. Те са заподозрени в корупционна афера, свързана с фалшиви документи и длъжностни престъпления.

До момента официално е известно, че по случая разследващите органи работят около 4 месеца. Делото е образувано по сигнали до Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество, че агенцията издава документи за български произход срещу 5000 евро. По веригата за посредническа дейност има както заподозрени, така и арестувани от Македония, Украйна и Молдова, които са намирали желаещи кандидати за български документи.

Според разследващите лидер на престъпната група е самият Харалампиев, като на седмица са издавани по около 30 фалшиви документи. В хода на акцията са извършени обиски на няколко адреса не само в София, но и в Плевен и Кюстендил.

Подозренията за корупция в Държавната агенция за българите в чужбина са от няколко години. Още преди 4 години проверка на Върховната административна прокуратурата установи, че институцията е издала хиляди удостоверения за български произход на албанци, косовари и македонци, без реални доказателства за такъв произход. На други пък лица, които въпреки че са доказали български произход, са били отказвани документи.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here