Home Новини Къде пътуват българите без визи?

Къде пътуват българите без визи?

1196
0
SHARE

Вероятно за мнозина ще прозвучи невероятно, но България се нарежда на 20-то място в света по свободно придвижване. Българските граждани могат да пътуват без визи до 156 страни. Преди нас, що се отнася до държавите от Балканския полуостров, са Гърция и Словения, които са на седма и единадесета позиция. Очаквано изпреварваме Сърбия, както и Македония, Черна гора, Босна и Херцеговина и Албания (всички те все още не са членове на ЕС).

Класацията е на Хенли паспорт индекс и тя се оглавява от Германия, чийто пък граждани могат да пътуват до 177 държави безвизово. След нея се нарежда Сингапур, а третото място се поделят от Дания, Финландия, Франция, Италия, Япония, Норвегия, Швеция и Великобритания. За американските граждани визи не са нужни в 173 държави, а по този показател тя е на 5-то място в класацията.

Ирак и Сирия са на последните места. Гражданите от тези страни могат да пътуват свободно и без специални документи едва в 27 държави.

Да припомним, че от декември 2017 най-после българите пътуват без визи за Канада. Все още обаче ограничението стои за Съединените щати.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here