Home Малко известни факти Кои са най-големите дарители – по света и у нас?

Кои са най-големите дарители – по света и у нас?

451
0
SHARE

Най-голямото дарение от началото на века направи милиардерът Бил Гейтс. То възлиза на 5 % от неговото състояние или 64 млн. от книжата на софтуерния гигант бяха прехвърлени на фондация Bill & Melinda Gates. Дори и след този акт американецът остава най-богатият човек в света с 86 млрд. долара.

Бил Гейтс оглавява първото място по богатство вече няколко години. Наскоро той бе изпреварен от Джеф Безос, създател на Амазон, но той успя да се задържи съвсем за кратко на първата позиция като надмина Гейтс с около 200 хиляди долара.

Ето как изглеждат най-големите дарители в България за 2015 година. На първо място е компанията Дънди Прешъс Метал с 1 386 760 лева, след нея е Виваком с 350 617 лева.

Оказва се, че дарителството в България е много по-силно развито до средата на ХХ век. Един от най-големите дарители за онова време е  Стефан Панаретов. Професор, дипломат, общественик той оставя завещание от 2 500 000 лева на България, както и много акции и облигации. Благодарение на него световната общественост научава за зверствата по време на Априлското въстание. Бил е учител в Цариград, където е добре позната сред българската колония.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here