Home Анализи Исландия оглави класацията за най-безопасна страна

Исландия оглави класацията за най-безопасна страна

129
0
SHARE

Една от малките страни не участва във военни конфликти, престъпността е изключително ниска и още един плюс – рядко се регистрират природни бедствия.

Всяка година експерти от списание Global Finance определят най-безопасните страни, според индекс от няколко пункта. Сред тях са – риск от участие във военни действия, лична безопасност и сигурност на гражданите, вероятност от природно бедствие.

След Исландия се подреждат още две европейски страни – Швейцария и Финландия. В топ 20 всъщност влизат общо 15 държави от стария континент. Експертите обясняват този факт с развитата икономика и здравната система. Ако се използва обаче тази теория, то тогава донякъде звучи парадоксално защо Германия заема 20-та позиция, а Португалия, чиято икономика не може да се сравнява с тази на федералната република, е на 4-то място. Океанската държава изпреварва дори и Австрия, и Норвегия, и Дания, които се подреждат съответно на пето, шесто и девето място. Малката, но добре развита Словения, е на 12-та позиция, а след нея са Швеция, Чехия, Испания, Ирландия, Естония и Белгия.

Извън Европа в класацията на Global Finance влизат Катар, Сингапур (8), Нова Зеландия – 10-та позиция, Канада – 11-та и Австралия – 18-та.

Любопитно е, че България се нарежда на 42-ро място като оказва се, че преди нас е африканската държава Ботсвана, но пък след нас освен почти всичките ни съседи – Гърция, Сърбия, Македония и Турция, е дори Япония.

източник: https://www.gfmag.com/global-data/non-economic-data/worlds-safest-countries-2019

фото: Reiseziele

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here