Home Без категория Защо масово измират делфини в Черно море?

Защо масово измират делфини в Черно море?

265
0
SHARE

Осем мъртви делфина, само за седмица, изхвърли морето край Балчик. Част от тях са били оплетени в мрежи или въжета за улов на риба около опашките си. Някои от тях имат рани по телата си, които може да са в резултат от удар в скали или от злоумишлени действия на контрабандисти. Това не е първият случай за тази година. Преди седмица еколози съобщиха за изхвърлени 30 трупа на малки делфинчета.

Проблемът обаче е с давност от няколко поредни летни сезона. Всяка година по българското крайбрежие изплуват мъртви делфини. В Бургас само за миналата година броят им стигна почти 80. Типично по български институциите си прехвърлят взаимно вината, но без да се поемат конкретни действия и мерки.

Преди дни Върховната административна прокуратура назначи проверка. Според български и румънски природозащитници, провели собствено разследване, причината е незаконен улов на калкан – делфините се оплитат в мрежите на бракониерите и след като не могат да излязат на повърхността да поемат въздух, умират. Според еколози до брега стигат само малка част от труповете.

Всички видове делфини – обикновен, муткур и афала, които обитават Черно море, са защитени и същевременно световно застрашени видове.

фото: chernomore.bg

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here