SHARE

Записан е в книгата Рекордите на Гинес със своите над 1 км. или точно 1051 метра.

 

 

 

 

 

 

Намира се в Oberbayern и макар че географски е в Германия, Бавария, по-близо е до Австрия – само на 50 км от Залцбург.

Бургхаузен е освен името на града, в който живеят около 20 хиляди души, така и на крепостта, която също е дом на десетки хора.

Всъщност градът е повече от живописен. Крепостта-замък е разположена на планински хребет. От едната й страна се открива гледка към река Salzach.

От другата към езерото Wöhrsee, което днес е градският плаж.

В подножието на крепостта пък е старият град със своята дълга централна улица, на която са разположени различни работилници.

Другата запазена марка на Бургхаузен е джазът. Събитията започват още през март с международна седмица, а през лятото – юли и август се провеждат десетки джаз-концерти още от 70-те години, като тук е гостувала дори Ела Фиджералд.

Няма точна дата за основаването на Бургхаузен.

За историците е сигурно, че мястото е обитавано от хилядолетия и доказателство са десетките реликви от бронзовата и желязната епоха, които бяха намерени при разкопки в последните години, особено от 2002 г. до 2004 г.

Археолозите се натъкват и на римски монети от няколко века. Предположенията са, че между 6-ти и 8-ми век по речните брегове на Залцах под замъка, в района на днешния стар град, вече е съществувало малко селище. Най-древните писмени сведения за съществуването на Burghausen са от 1025 г.

Известно е също, че крепостта е използвана като резиденция на династията Вителсбах. От 1255 г., след първото разделение на Бавария, Бургхаузен преживява политически и икономически бум. И неслучайно. Основният източник на приходи е търговията със сол от Халеин, която се разтоварва в Бургхаузен. Още тогава тук е имало митница, на която са се начислявали такси. В периода от 1393 до 1503 мястото не просто процъфтява, а е символ на разкоша и се обособява този градски пейзаж, който се запазва и до днес.

1527 г. Бургхаузен вече има пастор – Кристо Лангенмател, асистент на Мартин Лутер.

За жалост обаче от този период нататък градът губи от приходите си от търговия със сол заради създаден монопол. В края на 16 век навлиза в период на трайни икономически загуби, който продължава над 300 години, като през това време са и множество военни конфликти, в това число Наполеоновите войни, по чието време Бургхаузен е бил гарнизон.

ХХ век – 1900 г. Бургхаузен е малко градче с около 2500 жители. 3 години преди това обаче градът се присъединява към железопътната мрежа, а така започва да се възобновява икономическото развитие. Само за 10 години жителите се увеличават двойно, а след края на Втората световна война те вече са 18 000.

Начална точка за потапяне в средновековната атмосфера на града може да е централният площад, където се намира кметството.

Оттук има и няколко малки улички, които също отвеждат нагоре към крепостта. Дебелата сянка обаче изкушава човек да изпие ледена бира местно производство или да похапне някоя баварска гозба в идиличните кръчми, разположени на площада. Ако обаче часът все не е достатъчно подходящ, добри места с тераси с изглед към реката има и навътре по главната улица.

Архитектурният ансамбъл на Стария град е в характерния за региона Inn-Salzach стил.

Историческите дадености на града, както и International Jazzwoche Burghausen водят много и туристи, и артисти. Главната алея в Стария град има своя „Улица на славата“, а градът привлича 1 млн. пътешественици годишно.

Впрочем джазът може да се каже, че е нещо като специален начин на живот и различни прояви има през цялата година. През март е Международната седмица на джаза, летните месеци юли и август има много джаз концерти с твърдо фиксирана програма, също така се организират и джаз курсове. В улицата на славата могат да се видят и звездите на Ела Фицджералд, която също е била тук, Джейми Клум и много много други.

Черешката за туристите е историческият фестивал, който се провежда всяка година през втория уикенд на юли. Тогава градът връща лентата 5 века назад, за да се потопят и местни, и гости в средновековните времена. В продължение на три дни 1500 актьори пресъздават минали сцени от живота в крепостта.

А ако е твърде горещо, както това лято, изборът за охлаждане е голям. Местните са категорични, че Wöhrsee е раят за къпане в Бургхаузен. Плажуващите могат да се наслаждават през цялото време на замъка с невероятната гледка, която се открива от езерото. Казват, че това е едно от най-красивите плувни езера в Бавария. Ако обаче обичате по-тихите места то реката също има зони, които са подходящи за плаж.

Бургхаузен се намира на 100 км. източно от Мюнхен и на 50 северно от Залцбург и не отстъпва по живописност и история нито на единия, нито на другия град.

 

автор текст и снимки: Димитрина Пандурова

 

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here