Home Новини Жена наследи Ангела Меркел

Жена наследи Ангела Меркел

502
0
SHARE
фото: Manager Magazin

Анегрет Крампт-Карнебауер е новият лидер на германския Християндемократически съюз. Тя заема мястото на Ангела Меркел, след като победи на балотаж Фридрих Мерц, получавайки 517 гласа, срещу 482 за опонента й. Досега Карнебауер бе генерален секретар на партията, като на позицията бе избрана през февруари тази година. Малко по-рано не успя да се пребори за мястото на здравен министър и бе изместена от Йенс Шпан.

56-годишната жена е бивш премиер на малката западна германска провинция Саар. По образование е политолог, а изборът и е крачка към укрепването на партията след катастрофалния резултат на ХДС на федералните избори близо шест месеца преди това.

Петдесет и шест годишната Крамп-Каренбауер често е наричана „мини Меркел“ както заради лоялността си към вече експредседателя на партията, така и със своя прагматизъм в политиката и центристките си възгледи. Новият лидер обаче се дистанцира от тези прякори и заяви, че тя ще бъде на поста със своите качества и способности.

Крамп-Каренбауер е отраснала в католическо семейство, омъжена е, с 3 деца. Тя се противопоставя на инициативата за узаконяване на еднополовите бракове в Германия.

Изборът на нов лидер на ХДС бе предшестван от емоционална реч на Ангела Меркел. Началото на конгреса, който се провежда в Хамбург, съвпадна и с обявяването на данни от социологическо проучване, показващи, че германският консервативен блок регистрира значително увеличение на подкрепата в допитванията.

Ангела Меркел бе начело на ХДС 18 години, 13 от които бе и канцлер на Германия. Пред делегатите днес тя припомни, че когато е поела партията тя отново бе в криза.

Прощалният подарък, който Меркел получи от съпартийите си бе диригентска палка, използвана от диригента Кент Нагано по време на специалния концерт за държавните и правителствените ръководители на срещата на върха на Г-20, на която отново бе домакин Хамбург миналото лято.

Ангела Меркел остава на поста канцлер и ще довърши мандата си в следващите 3 години. Това се подкрепя и от 57 на 100 от германските избиратели, участвали в допитване на ARD.

Струва си да бъде отбелязан и още един факт. Християндемократическият съюз е основан веднага след края на Втората световна война. Партията участва в управлението на страната през 49 от последните близо 70 години.

foto: Die Zeit

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here