Home Интересно Делото на Свети Иван Рилски и неговите братя

Делото на Свети Иван Рилски и неговите братя

861
0
SHARE

На 19-ти октомври честваме Свети Преподобни Иван Рилски. Точни данни за рожденната му дата липсват. Предполага се, че е роден през 876-та година и почива през 946-та година.

Догматичната историография твърди, че той е бил пастир от село Скрино. Крайно време е да се „скъса“ тази неистина, която незнайно защо се поддържа от църквата. Истината е, че Иван е най-големият син на цар Симеон. Той е бил подготвян именно за ролята на духовен обединител на нацията, която спешно се е нуждаела от такъв в процеса на борба за отскубване от гръцкото културно влияние. Цар Симеон ясно е разбирал, че победоносните битки няма да са достатъчни. Затова той подготвя тримата си сина: Иван, Бенямин и Петър. Те сформират братски триумвират и продължават делото на баща си.

Иван се превръща в духовната фигура, която да е близко до народа и да го сплотява. След симеоновите войни държавата е в криза. Той дейно участвал в разпространението на християнската религия, обикаляйки черкви и манастири. Даже създал познатия ни Рилски Манастир. Този мащабен проект не е по силите на един монах, но след като вече знаем за царското му родословие, нещата биват по-добре разбираеми.

Бенямин завършва като Симеон Магнаурската Школа и бива обучен редом с гръцкия елит. Също така той е въведен в езотеричното познание в Сирия, където по онова време е бил центъра на езотеричната мъдрост. Той приема името Боян и е създателя на Богомилското учение и започва преписването на книги на български език, в периода, когато Византия се опитва да унищожи наследството на Симеон и да подмени истинското християнство.

Петър е отговорен да внесе стабилност в царския двор и да гарантира мир след дългите войни. Оценките на историците, че е бил мекошав са повече от грешни. Постигането на 30-годишен мир с държавата, която цели да те унищожи е голям държавнически подвиг.

И така тримата сина на цар Симеон успяват да съхранят и укрепят вярата, културата, просветата и държавата. Крайно време е да отдадем заслуженото уважение за постигнатите успехи на този братски съюз, който съвсем координирано и планирано успява да запази България. Затова днес трябва да се преклоним пред делото на Свети Иван Рилски, което е спомогнало България и българите да оцелеят.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here