Home Новини Гърция – пореден протест – този път за името на Македония

Гърция – пореден протест – този път за името на Македония

84
1
SHARE

С плакати „Македония е била и ще бъде гръцка“, „Долу ръцете от Македония“, „Името е нашата душа“ около 50 хиляди души протестираха в Солун срещу използването на името Македония от друга държава. Това е първият голям протест от започналите тази година преговори между Атина и Скопие с посредничеството на ООН. (Да припомним, че Македония бе приета преди  25 години в ООН под името „бивша Югославска република Македония“) Двете държави трябва да намерят компромис за името на бившата югорепублика. Спорът е с давност 25 години и той е една от най-сериозните пречки по пътя на приемането на Македония в НАТО и ЕС.

Македония е името на гръцката северна област с централен град Солун. Позицията на  Гърция е, че Македония може за има териториални претенции, именувайки се по този начин.

Предишният премиер Никола Груевски беше с безкомпромисна позиция за името, за разлика от сегашния Зоран Заев, който иска да ускори интеграцията на страната към Алианса и ЕС.

По време на икономическия форум в Давос през новата седмица се очаква да се състои и среща между премиерите на двете страни.

Предложенията за промяна са – Република Нова Македония, Република Северна Македония, Република Вардарска Македония, Република Горна Македония и Република Македония (Скопие).

фото: http://www.zeit.de/

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here