Home Анализи Виена – градът с най-ниска престъпност не само в Европа

Виена – градът с най-ниска престъпност не само в Европа

1197
0
SHARE

Най-приятният град за живеене в Европа е Виена. Класацията на Economist обхваща 140 населени места, като европейската столица е почти изравнена с австралийския Мелбърн, който е на първа позиция от вече 7 години.

 Мелбърн

фото: ines.bg

Какви са критериите за определянето на комфорта на живот за един град – стабилност, сигурност, здравеопазване, култура, околна среда, образование и инфраструктура. По тези показатели най-зле са Дамаск в Сирия, Лагос в Нигерия и Триполи в Либия. Дамаск и Триполи попадат и в категорията на градовете, които за последните 5 години са влошили най-много положението си, наред с Москва, Киев и Детройт.

В рамките на 1 година с три позиции надолу отива и Сидни. През последните 6 месеца в класацията се отчитат сериозни размествания и причини за това са страхът от терористични нападения, мигрантската криза, Брекзит, опитът за преврат в Турция, руските действия в Източна Европа и други.

Какво е общото между градовете, които са на челни места – те са средни по-големина, в богати държави, с относителна малка гъстота на населението. Тези фактори обуславят – по-малката натовареност на инфраструктурата, по-ниски нива на престъпност и по-добри възможности за забавления и достъп до културни събития.

Виена като столица, в която живеят 2.6 млн. жители е относителна малка ако се сравни с Париж, Лондон, Токио или Ню Йорк. Наред с това в Австрия се регистрират едни от най-ниските нива на убийства в света – 0.53 на 100 хиляди души, като за поредна година се отчита намаляване на престъпността. За 2016 г. във Виена има извършено само едно предумишлено убийство. На другия полюс е столицата на Венецуела – Каракас с 4308 убийства.

източник:

http://www.spiegel.de/reise/aktuell/melbourne-wien-vancouver-staedte-mit-der-besten-lebensqualitaet-a-986949.html

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here