Home Хоби Великденски яйца с естествени бои

Великденски яйца с естествени бои

1765
0
SHARE

Великден наближава и еуфорията по подготовката на празника вече започва да ни обзема. Ще споделя с вас как може да си приготвите чудесни натурални бои за яйца. Естествено процесът е по-дълъг и трудоемък, цветовете не са толкова „силни“, но пък поне ще сте сигурни, че използвате безопасни и лично „произведени“ бои 🙂

   Има голямо разнообразие от източници на естествени оцветители: зеленчуци, билки, плодове, подправки. Може да пробвате и да прецените, кои варианти ви харесват най-много, а може просто да си направите основните цветове и чрез смесване между тях да получите още много различни нюанси и ефекти.
   Първо си пригответе тъмен на цвят съд, в който ще варите боите, за да не си оцветите тенджерите. Имайте предвид, че след като заври боята трябва да се остави да поври поне 15-20 минути на слаб огън, за да извлече максимално цвета от оцветителя. За по-голямо разнообразие от цветове може да  боядисате и бели и кафяви яйца.
Хубав червен цвят може да получите като сварите 50 гр. корен от брош /продават го в билковите аптеки/ в около 240 мл. вода /една водна чаша от големите/. Нека поври известно време – под капак, след което може да прецедите боята и в нея да поставите сварените яйца, а може да изчакате боята да изстине както си е в съда и да поставите направо вътре яйцата, но в този вариант оцветяването ще бъде неравномерно и по-наситено там където яйцето е в допир с броша. Получава се доста красив ефект. Преди да сложим яйцата и в двата варианта добавяме бял оцет – по 1 с. л.

Червено се получава също от настъргано и изстискано червено цвекло към което се добавя 1 с. л. бял оцет, но цветът не е толкова наситен и красив като с броша, който горещо препоръчвам.
Страхотен син цвят се получава от червено зеле. В този случай листата на една малка зелка се накъсват на парчета и се заливат с 240 мл. вода. Вари се 30 минути на слаб огън и под капак като от време на време разбъркваме. Зелето трябва да омекне добре. След  това изчакваме да  поизстине, прецеждаме течността, а самото зеле слагаме в тензух и силно притискаме, за да изцедим допълнително цялата течност. Добавяме 1 с. л . бял оцет. Боядисваме яйцата като ги държим поне 15 минути, а ако желаем още по-наситен цвят и по-дълго време.

Подобен цвят се получава също от сок от боровинки или арония.
Наситено жълто се получава от подправката куркума. Много бързо и лесно е оцветяването с нея. На една чаена чаша вода добавих 4-5 пакетчета куркума от 5 гр. Кипнах и оставих да поври 5  минути. След това добавих 1 с. л. бял оцет както при всички други бои.

Зелено се получава от спанак и коприва като на една чаена чаша слагам 500 гр. спанак/коприва. Варя на слаб огън и под капак, прецеждам, добавям 1 с. л. бял оцет и боята е готова.
За жълто-кафяво се сваряват люспи от жълт лук, а ако люспите са от червен лук цвета отново е кафяв, но е в малко по-друг нюанс.
За лилаво-син цвят – чай от Каркаде.  Пропорцията е 5-6 пакетчета на 240 мл. вода. Кипване, ври на слаб огън и под капак за около 10 минути и се добавя 1 с. л. бял оцет.

Разбира се има още мноооого варианти на оцветяване, но ако си направите червено от брош, синьо от червено зеле и жълто с куркума и комбинирате тези цветове ще получите красиви, шарени и най-вече безопасни варианти за оцветяване 🙂
Как да сварим и боядисаме яйцата в натуралните бои:

1. Първо трябва да сварим яйцата, но преди да ги сварим задължително ги темперираме т.е, ако са съхранявани в хладилник ги вадим от там и изчакваме поне 1-2 ч. След това ги измиваме добре и ги нареждаме в по-широка тенджера, по възможност на един ред, а на дъното на тенджерата може да сложим парче тензух. Внимателно с помощта на някакъв по-малък съд доливаме студена вода – около 1-2 пръста над яйцата. Добавяме по 1 с. л. сол и оцет, слагаме върху тях една порцеланова чиния, за да не им позволи да се „движат“ и включваме котлона, за да заврат. Когато заврат намаляваме котлона и варим 7-8 минути.
2. Преди да започнем боядисването изчакваме яйцата да поизстинат както са си във водата. През това време в различни съдчета изсипваме предварително приготвените натурални бои. Може леко да ги загреем в микровълновата печка и след това към всяка боя добавяме оцет /ако не сме го добавили, когато сме приготвили боята/, за да наситим цветовете като аз слагам на една чаена чаша /240 мл./ – една супена лъжица бял оцет.

3. Поставяме сварените яйца в боята и държим до постигане на желания цвят. Понякога това може да отнеме 15 минути, в други случаи  30-45 минути. В зависимост от продължителността на боядисване, зависи колко ще е наситен даден цвят.
4. За да са по-красиви нашите яйца може да поставим върху тях листенца и/или цветенца и да ги завържем в парчета от стари чорапогащници и чак тогава да ги поставим в боята, а също така е възможно да ги боядисаме, да поставим листенцата и да върнем за боядисване в друг по-тъмен цвят. Получава се двуцветен красив ефект. Всичко е въпрос на фантазия и време.
4. Вадим боядисаните яйца от боята, изчакваме да изсъхнат и им придаваме блясък като минем повърхността им с памуче натопено в малко олио.

5. Съхраняваме боядисаните яйца на хладно място.
Снимки и указания: Елена Андреева

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here