Home Българските места Български език в немски училища – една възможна мисия

Български език в немски училища – една възможна мисия

1324
0
SHARE

Да се признае българският език като майчин, с тази задача преди три години започнаха да се занимават българи от Дюселдорф. Така през 2015-2016 г. за първи път темата бе отворена в публичното пространство със събирането на подписи в нейната подкрепа.

Часове по майчин език се полагат по право, но първата стъпка е езикът да бъде признат като такъв. Когато това се случи се организират и самите часове, като учебните заведения се задължават да наемат квалифицирани преподаватели и да осигуряват учебните помагала. Така например в Дюселдорф в училищата се преподава сръбски, хърватски, гръцки, а това е станало възможно благодарение на усилията на съответните общности в града.

В училищата в Германия децата посещават свободно избираеми предмети и ако се преподава български език те биха могли да го изберат, обясняват инициаторите как практически би могло да се случи това.

Какво е необходимо за да може и българският език да се изучава?

Първото условие е да има родителска инициатива и 60 родители с подписите си да заяват, че желаят техните деца да изучават български език. Когато това условие е изпълнено процедурата се задвижва като се подава молба в т.нар. Schulamt в общината. Следващото изискване, преди да се въведе обучението, е да има поне 15 ученици между 1 и 4 клас и 18 ученици съответно от горните паралелки – между 5 и 10 клас. Часовете по български език са сборни и се провеждат следобед в няколко училища, а а не във всяко едно, в което учат и български деца.

Каква е ползата? Всички деца – от предучилищна възраст до пети клас биха могли да учат и говорят на български език, като занятията са в 4 групи.

По информация на Дойче веле български език като допълнителен предмет вече се преподава в училища в Кьолн. Обучението се въвежда за първи път през учебната 2016/2017 г., а с това българският език става 19-ият чужд език. Към 2019 г. общо в три училища в града се изучава български език.

Интересът сред българската общност е много голям. В провинция Северен Рейн-Вестфалия изучаването на майчиния език е заложено в закона за образованието, който дава правото на учениците да могат да изучават родния си език. Обучението се нарича „Herkunftssprachlicher Unterricht“.

Ако вие живеете в Бон и бихте искали вашето дете да изучава български език бихте могли да подкрепите петицията, която се организира от Ina Yanakieva Verfasser der Petition kontaktieren

https://www.petitionen.com/herkunftssprachlicher_unterricht_in_schulen_in_bonn_bulgarisch?fbclid=IwAR221AWmx5NWX1j3saHEXPUSR2Of7GrDAElN2m1lSXJLJ_EVHRF4zs3cZQA#form

Към 31 декември 2015 г. броят на българските граждани в Германия е 226 926 души. За сравнение – 10 години по-рано сънародниците ни в страната са били едва 39 153 души.

Още по темата:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here