Home Без категория Българските политици да не се подхлъзнат на пързалката в Близкия Изток

Българските политици да не се подхлъзнат на пързалката в Близкия Изток

118
0
SHARE

Между Риад, Доха, Техеран и Дубай е много горещо от метеорологична и дипломатическа гледна точка. И тъй като българските държавници имат низ от дипломатически гафове и провали от Освобождението до днес, е много важно да не се правят такива в обтегнатата обстановка в Близкия Изток.

На всички е добре известно, че напрежението няма нищо общо с това кой финансира терористични организации и кой не. Тук борбата е за преразпределение на геополитическите позиции спрямо Европа и Китай. Но за България е важно да избягва резки и необмислени ходове. Ние в никакъв случай не бива да унищожаваме с лека ръка контакти и добри отношения.

Ето малко факти: Kaтар е страната от Близкия Изток, с която България има най-активни дипломатически отношения през последните 10 години. Малко са лидерите, на която и да е държава, които са гостували у нас два пъти за такъв период, наши президенти са били също два пъти в Катар, а само Бойко Борисов е бил три пъти за пет години в емирството. Това са доказателства за много тесни и положителни отношения между държавните администрации.

И в миналото между Саудитска Арабия и Катар е имало напрежение и неразбирателство. Да се надяваме, че различията ще бъдат изгладени, за да не се стигне до по-сериозна ескалация, от която обикновените хора ще пострадат. А в този район има и доста наши сънародници. Но тъй като българските политици често се водят от стадния принцип, а не от националните приоритети, е редно да се напомни, че Катар се притече на помощ, когато имахме нужда. Именно емирът на Катар, шейх Хамад бин Халифа ал Тани, лично спомогна да бъдат освободени българските медици от пленничество в Либия.

Нека българските политици действат премерено и с дипломатически нюх.

Източници: вестник „24 часа“ и информации от „Уикилийкс“

Автор: Атанас Тетиков

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here