Home Анализи Българите за България: “Бедна и корумпирана“

Българите за България: “Бедна и корумпирана“

164
0
SHARE

„България е най-бедната и корумпирана в ЕС“, написа в свой анализ в края на миналата година авторитетният британски в. „The guardian“ по повод предстоящото европейско председателство на страната. Изданието повдигна и въпроса за политическа корупция, за ксенофобията сред българските политици (цитира поименно Валери Симеонов) и за случая с КТБ.

Както се казва новина няма. До болка позната стара истина, освен за онези, които са хванали подобаващо парче от баницата. Подобни твърдения се появяват периодично в чуждата преса за страната България. И доста често българските политици ги наричат „поръчкови“, „платени“ с подозрения дори, че зад тях стоят политическите опоненти на управляващите.

Дни след тази статия и испанският ежедневник „Ла Вангуардия“ написа, че България, най-бедната и „най-корумпирана” страна в ЕС, ще поеме председателския жезъл. Този образ допълнително „подхранва“ и Дойче веле като периодично оповестява колко хиляди българи получават социални помощи от германската система. Впрочем цифрата е далеч по-голяма за други нации, но това е друга тема. Самите българи, които живеят зад граница още по-добре могат да споделят какво е традиционното мнение, което имат за нас в чужбина.

Социологическата агенция „Галъп“ (според Уикипедия БГ неин собственик е Андрей Райчев заедно с Кънчо Стойчев и Красимир Гергов) е направила експресно проучване, в което 82% от населението подкрепя твърденията, макар че 65% от участниците в допитването са заявили, че не са чули за това.

Не знам колко е струвал експресният сондаж, но със сигурност са хвърлени едни пари на вятъра. Навярно проучването щеше да има по-голяма тежест ако веднага не беше употребено от БСП в Народното събрание, които внасят и вот на недоверие срещу третия кабинет на Борисов именно с мотив „корупция“. За жалост все още не е правено проучване „Кой е по“ в класацията „корупция“ – тези, онези, предишните или…

Истината е, че България не е единствената корумпирана страна в Европа. Дали повече или по-малко в сравнение с другите, както твърди „The guardian“ това не е от съществено значение, защото акцентът е друг.

  1. Дали България е бедна, при положение, че преките и непреки данъци са по-високи от доста други държави, или имаме неправилно разходване на средства, което никой не проследява с години?
  2. Защо вече почти 30 години от промените страната ни е с най-ниските доходи на глава от населението?
  3. Защо няколко поредни години парите, които емигрантите внасят в България са повече от инвестициите?

Бих добавила и още един въпрос – ако политиците, в това число и ГЕРБ, толкова ги е еня за публикациите в чуждата преса и смятат, че те не отговарят на истината защо не съдят британския вестник, например, за уронване на престижа и разпространението на клевети.

Публичният образ на страната се формира на първо място от политическата клса – държавен глава, премиер, депутати, евродепутати и прочие. След това той се потвърждава и от статистиките. И не на последно място „пръст“ имат и самите българи, които работят в чужбина. Сред тях има стотици способни, знаещи, можещи, но на 10 от тази категория се пада по един, който да развали доброто реноме. За жалост сред ятото лебеди винаги се откроява черната гъска.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here